Wanneer je voor jouw bouwbedrijf, eigen woning, nieuwbouwwoning of voor jouw bedrijf op zoek bent naar en geschikte soort dakbedekking, kunt je kiezen uit veel soorten dakbekleding. Zowel voor platte daken als schuine daken zijn uiteenlopende dakbedekking producten een optie. Zorg dat je alle dakbedekkingssoorten goed in beeld hebt en kies de voor jou meest geschikte optie. Om je te helpen de beste beslissing te nemen, staan in dit blogartikel de meestgebruikte dakbedekking producten samengevat, met hun belangrijkste kenmerken, voordelen en nadelen.

Soorten dakpannen

Qua dakbedekking producten wordt er op woningen met hellende daksoorten nog vaak gebruikgemaakt van dakpannen. Dakpannen zijn los verkrijgbaar, maar tegenwoordig ook als complete dakpanplaten. Voordeel hiervan is dat deze snel gelegd kunnen worden, waterdicht zijn en goed bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden. Prettig aan dakpannen is verder hun lange levensduur, die tussen de vijftig en honderd jaar ligt. Dakpannen kunnen van beton gemaakt zijn of van keramiek. Betonnen dakpannen zijn met een prijs per m2 van 25 tot 40 euro voordeliger dan kleidakpannen (die circa 35 tot euro kosten), maar zien er minder natuurlijk uit. De prijs is afhankelijk van de afwerking qua kleuren en al dan niet het gebruik van een extra glazuurlaag. Naast keramische en betonnen dakpannen is er ook nog variatie qua vormgeving, namelijke holle of platvormige dakpannen.

Andere typen dakbekleding voor schuine daken

Naast dakpannen kan op hellende dakconstructies gebruikgemaakt worden van rietbekleding, leisteen of metalen daksoorten. Riet is relatief prijzig om te leggen, maar voor die prijs krijg je veel terug. Namelijk een luxueuze uitstraling en een prachtig afgewerkt en goed isolerend dak. Leisteen bekleding is uniek vanwege de lange levensduur. Natuurlijke leisteen dakbedekkingsproducten zijn behoorlijk prijzig (ga uit van zo'n 120-140 euro per m2), maar hebben wel een enorm lange houdbaarheid van ongeveer een eeuw. Andere opties voor hellende huis- of bedrijfsdaken zijn bekledingssoorten van staal, aluminium of kunststof (golf)platen.

Waaruit kun je kiezen bij platte daken?

Heeft jouw woning een plat ofwel horizontaal dak, dan worden doorgaans andere typen dakbedekkingen gebruikt. De meestvoorkomende daksoorten zijn hier bitumen daken, kunststof daken en groendaken. Bitumen staat ook wel bekend als roofing en is een speciale dakleersoort met daarin kunststofvezels. Bitumen gaat tientallen jaren probleemloos mee en is goed bestand tegen vocht. Er bestaan twee hoofdsoorten bitumen: elastomereren (SBS, rubberachtig materiaal) en plastomeren (APP, kunststofachtig materiaal). Kies je voor een kunststof dak, dan wordt dit meestal een EPDM-dak genoemd, maar ook worden wel de begrippen PVC of CPE gebruikt. Het fijne aan kunststof op een plat dak is de lange levensduur, die gemiddeld minstens vijftig jaar is. Ten slotte kun je nog gaan voor een duurzaam groendak. Deze daken beschermen het bestaande dak doordat planten en struiken op het dak vocht opnemen. Ze gaan lang mee, zijn goed voor het klimaat, maar vereisen wel een flinke investering.  

Delen