Toepassing

Momenteel worden er een boel producten van kunststof produceerd. Veel van deze producten zijn vervaardigd middels spuitgieten. Tegenwoordig is spuitgieten mogelijk met verschillende materialen, echter is het spuitgieten van kunststof het meest gebruikelijk. Voorbeelden van kunststof spuitgietproducten zijn de behuizing van een televisie, een groene afvalcontainer en de knop van een lichtschakelaar.  Doorgaans wordt het spuitgieten van kunststof gebruikt voor relatief dunwandige producten. Wanneer het product extra stevigheid behoeft, wordt het voorzien van ribben. Een goed voorbeeld hiervan is een kunststof tuintafel waar aan de onderkant veel ribben te zien zijn. 


Productietechniek

Kunststof spuitgieten is een zeer nauwkeurige productietechniek met een constante kwaliteit. Bij het spuitgieten van kunststof wordt gebruik gemaakt van een spuitgietmachine. In de spuitgietmachine zit een matrijs. Dit is een mal welke uit minstens twee delen bestaat met een uitsparing voor een product: de matrijsholte. De spuitgietmachine verwarmt kunststof korrels, granulaat genoemd, tot het gesmolten is. Terwijl de delen van de matrijs met een grote kracht tegen elkaar geduwd worden, spuit de machine de gesmolten massa onder hoge druk in de matrijs.  Om het ingespoten kunststof uit te laten harden bevat een matrijs koelkanalen waar water doorheen loopt. Het koelen kan het grootste deel van het proces beslaan. Wanneer het product is uitgehard wordt deze, met behulp van uitstootpennen, uit de matrijs geduwd zodat het volgende product vervaardigd kan worden.


Matrijzen

Omdat kunststof krimpt wanneer het afkoelt, wordt de matrijsholte iets groter gemaakt dan het product uiteindelijk moet worden. Gezien elke kunststof een eigen percentage van krimp heeft, moet er bij het maken van de matrijs rekening gehouden worden met de materiaalkeuze van het product. Voor kunststof spuitgieten worden uiteenlopende matrijzen gebruikt. Er zijn enkelvoudige matrijzen die ruimte bieden voor een enkel product en meervoudige matrijzen waarin meerdere producten tegelijkertijd vervaardigd worden.  Ook kan de complexiteit van matrijzen verschillen. Dit heeft vooral te maken met de vorm van het product. Zo mag het product niet in de matrijs blijven haken als het uit de matrijs gestoten worden. Dit heet lossing. Als een product een goede lossing heeft, kan er gebruik worden gemaakt worden van een eenvoudige matrijs. Indien het product slechte lossing heeft door bijvoorbeeld schroefdraad, moeten er bewegende delen, genaamd schuiven, in de matrijs vervaardigd worden welke bij het openen van de matrijs de weg vrij maken voor de delen van het product die niet lossend zijn. Het vervaardigen van een matrijs met koelkanalen, uitstootpennen en eventuele schuiven loopt al snel loopt in de duizenden euro's voor een eenvoudig product. Om deze reden is kunststof spuitgieten vooral geschikt voor zeer grote series en massaproductie.

Kijk bij De Jong & Maaskant voor een specialist in kunststof productie.

Delen